top of page

ANNEX TIPUS DE FORJATS

Exemple 1

Sostre Mixt

Sostre metàlic amb una estructura metàlica de pilars HEB, jàsseres IPE que permeten treballar millor a tracció. Les corretges també tenen un perfil IPE. Les xapes solen ser birecolzades, tot i així també existeixen contruccions amb xapes trirecolzades, etc. 

 

Al basar-se en la xapa grecada, el sostre mixt permet treballar amb cantells més petits. Aquest tipus de construcció és més adient per a edificis de gran altura o edificis destinats a oficines gràcies a l’alleugeriment de pes que queda entre les obertures de la mateixa xapa. A més a més existeix un estalvi important de formigó. La construcció d’aquest forjats consisteix en la col·locació de les xapes, encavallades l’una amb l’altre, formant així una armadura inferior (xapa col·laborant) i després es recobreix de formigó afegint una armadura superior. Les corretges solen ser coplanaries amb la jàssera. 

 

Aquest tipus de forjat es queda exposat al foc en un possible incendi, per tant, cal revestirlo d’algun element inifug per tal de que no es trenqui i caigui l’estructura. El fet de reduir els cantells provoca un mal aïllament acústic ja que deixa passar el soroll d’impacte. Molt cops cal col·locar elements negatius per tal de soportar els esforços a flexió dels extrems de la placa.

 

     1. Perfil/límit del sostre. És el mateix que el límit de l’edifici en planta? Per què?

 

L’estructura de forjat unidireccional metàlic no coincideix amb la forma de l’edifici perquè existeixen voladius i la caixa de l’escala i ascensor està construida amb murs de càrrega.

 

      2. Estructura vertical, suports

 

              Pilars

 

              Murs a la caixa d’escala 

 

     3. Estructura horitzontal

 

              Bigues

 

              Jàsseres

 

      4. Sostre

              Xapa grecada

 

      5. Parts massises i parts alleugerides

 

La part massisa és el formigó armat superior que s’aplica sobre de les xapes despés d’ésser col·locades. La part alleugerida són els buits de la xapa que queden descoberts a la part inferior del forjat.

 

     6. Forats d’escales, ascensors i instal·lacions

 

     7. Cotes

 

Exemple 3

Forjat Unidireccional - Placa Pi

 Element prefabricat de formigó armat format per una llosa superior de formigó 3/4 cm de gruix amb malla armada de repartiment rigiditzadora transversal, dos nervis equidistats 60/70 cm a eix armats amb acer pretesat en la seva part inferior i superior.

 

Mides (depenent de les empreses); amplada entre 120 i 250 cm amb cantells de 25, 30, 35, 45, 50 cm. La llargada la defineix el projecte.

 

Quan es col·loques les peces quan més llargues siguin  millor ja que s’utilitza menys temps i per tant es més econòmic. 

 

L’element prefabricat fa d’encofrat perdut, el formigó es col·loca a la part superior i la part vertical de la dreta fa que s’aguanti enganxada a la jàssera.

      1. Perfil/límit del sostre. És el mateix que el límit de l’edifici en planta? Per què?

 

Sí. Planta estructural i planta envolvent no és el mateix, això s’aprecia al forat de l’escala.

 

      2. Estructura vertical, suports

 

Trobem pilars a la major part de l’edifici excepte on hi ha l’escala, ja que allí l’estructura està formada per murs.

 

      3. Estructura horitzontal

 

La placa TT està recolzada de manera isostàtica de pilar a pilar i desprès hi ha un cèrcol perimetral que l’envolta.

 

      4. Parts massises i parts alleugerides

 

Les plaques PI són la part lleugera del sostre, i la part massissa són les jàsseres i bigues, ja que estan formigonades.

 

 

 

Forjat Reticular

Estructura bidireccional que verticalment s’aguanta a partir de pilars. Només es fan servir murs en alguns casos puntuals, com per exemple en els espais on s’obra una caixa d’ascensors.

 

Sobre els pilars s’hi troben els àbacs, que són massissos de formigó. Com a mínim, han de suposar un 20% de la llum entre pilars. Serveixen per evitar l’efecte punxonament, sent receptor de totes les càrregues dels nervis (que suposen la resta del forjat) i transmetre-les als pilars.

 

Els nervis es formen a partir de l’espai que queda entre els cassetons i que cobreix amb l’armadura d’acer i el formigó. El cassetons són motlles que poden ser recuperables (amb forma arrodonida per facilitar-ne la recuperació un cop el formigó s’ha endurit) o no recuperables i es fabriquen de poliestirè extruït o expandit, ceràmica i formigó. En el cas dels no recuperables, aquests es foraden per un costat deixant-los buits per dins, i així li donen més lleugeresa al forjat (és la part alleugerida).

 

En la posada en obra del forjat, l’armadura dels pilars es troba en espera, podent-se entrelligar a l’armadura que segueix les dues direccions dels nervis i que segueix dins de l’àbac

 

 

     1. Perfil/límit del sostre

 

El perfil i el límit del sostre no és el mateix, ja que en aquest cas el forat de l'escala està enganxat a la façana i el que es fa és delimitar el forat amb un cèrcol perimetral amb un gruix superior a la resta per poder soportar les càrregues de l'escala, l'ascensor i el voladius dels balcons

   

              Cèrcol perimetral

 

      2. Estructura vertical, suports

 

              Pilars 

 

     3. Estructura horitzontal

 

            Àbacs

 

              Cèrcol perimetral

 

              Cèrcol permietral del forjat contigu

 

      4. Sostre

              

              Nervis (per on passa l'armadura)

 

              Cassetons

              

 

      5. Parts massises :

 

             Àbac

             Biguetes 

             Cèrcol perimetral 

             Voladissos (Balcons)

 

         Parts alleugerides:


             Cassetons (recuperables o no recuperables).

 

   

 

Exemple 2

bottom of page